Nevíte si rady?
Zavolejte nám.
606 356 488
(Po–Pá: 9.00–18.00)
Pokud toužíte vyniknout mezi svými přáteli jako profík v přípravě šťavnatých pokrmů na grilu, které jsou propečené přesně tak akorát, měli byste se začít poohlížet po plynovém grilu. Příprava grilovaného jídla je s jeho pomocí snadná a oproti jiným typům grilů i zdravější.
24. 07. 2017
Tak se pojďme na plynové grily podívat blíže! Plynový gril se od ostatních typů grilů odlišuje hned několika charakteristikami. V prvé řadě nemusíte bojovat s nepřízní větru nebo navlhlým papírem při rozdělávání ohně, nemusíte ani složitě nahřívat dřevěné uhlí, aby sálalo tou správnou teplotou. Připravíte se o tradiční praskání ohně, to vám ale hravě vynahradí jednoduché zapálení jediným stiskem tlačítka. Další nespornou výhodou je zdravější a čistější grilování. Oheň či uhlíky totiž způsobují vznik popela, který poletuje všude kolem a někdy se usadí i na grilovaném jídle. Nejzdravější ani není kouř z ohně, který dodá masu vůni, ale také škodlivé látky. Tomu se však díky plynovým hořákům vyvarujete. Pořízení plynového grilu je sice dražší, ale pokud grilujete často, investice do něj se vám určitě vyplatí. Oproti jiným typům však samotné grilování vychází levněji, protože propanbutanové lahve, ze kterých se čerpá plyn, vydrží a poslouží i pro několik grilování.
Teplo v plynových grilech se tvoří spalováním plynu z propanbutanové lahve. Plyn je rozváděn do hořáků, které jsou umístěny uvnitř grilovací vany. K plynovému grilu nejprve připojíte propanbutanovou lahev. Dbejte na bezpečnost - ujistěte se také, že je v lahvi je dostatek plynu. Poznáte to podle hmotnosti lahve, případně podle ukazatele přímo na lahvi. Poté lahev připojte k ventilu a dostatečně utáhněte. Než začnete grilovat samotný pokrm, gril pořádně předehřejte. Jak už jsme zmínili, vše je velmi jednoduché. Zavřete víko a ovládacími prvky nastavíte výkon na maximum. Poté pouze stisknete tlačítko, které plyn zapálí a rozžehne gril. Počkejte zhruba deset minut a gril je připraven. Existují i grily s lávovými kameny, nicméně dnes se již tolik nevyužívají. Kameny se v takovém grilu nejprve nahřejí teplem z hořáků a po rozžhavení předávají teplo grilovanému pokrmu. Dejte však pozor, aby vám na kameny neodkapával tuk, velmi snadno se totiž vznítí.
Plynové grily seženete s různými variantami zapalování. Existují grily s piezo zapalováním - tedy podobným, jaké mívají plynové sporáky. Jinou variantou je pak zapalování elektrické. Zatímco různé druhy zapalování tolik neovlivní samotné grilování, počet hořáků umístěných uvnitř grilu je zásadní. Menší grily mohou mít pouze jeden hořák, zatímco ty největší disponují až čtyřmi. Výhodou může být ovládací prvek pro každý hořák zvlášť, můžete si tím totiž na grilovací ploše vytvořit chladnější a teplejší zónu pro ještě lepší vychucení grilovaného pokrmu. Důležité je i umístění hořáků. Zatímco většina plynových grilů má hořáky umístěny na spodní straně vany, jiné, jako například grily značky Campingaz, mají hořáky instalovány po bocích. Díky tomu je teplo rovnoměrně rozloženo a šťáva z grilovaného jídla neodkapává do hořáku, takže nevzniká nepříjemný kouř.
Při výběru plynového grilu se můžete rozhodovat i podle drobností, které vám grilování usnadní a udělají ho ještě komfortnějším. Jedním z těchto vylepšení je zabudovaný teploměr, který kontroluje teplotu uvnitř grilu. Pomůže vám při rozehřívání i samotném grilování. Plynové grily také bývají o něco těžší než grily jiných typů, proto se poohlédněte po takových, které mají kolečka, případně i možnost aretace. Ulehčí vám to manipulaci a uskladňování grilu. Jako další příjemný bonus poslouží instalovaný boční hořák. Můžete na něm udržovat pokrmy teplé, nebo na něm připravovat přílohy či omáčky pro ještě větší požitek z grilovaného jídla. Samozřejmostí kvalitních grilů je dostatek pracovního prostoru, tedy velká odkládací plocha a spodní odkládací skříňka, do které uschováte grilovací a servírovací potřeby.
Pokračujte zpět na výběr plynového grilu.
Tomáš Sádecký
Produktový manažer Tomáš Sádecký je naším odborníkem na sortiment vytápění (krbová kamna a krbové vložky) a svoje znalosti pravidelně rozšiřuje na odborných školeních. Dokáže vám tak profesionálně poradit nejen při výběru kamen, ale i krbové vložky.
1 200 m2 v Praze 9
připraven vám vždy poradit
na 90 % produktů
se 100% vrácením všech úroků
Budeme vám posílat pouze užitečné informace.
Žádným spamem vás otravovat nebudeme.
Rychlý nákup
Při dalším nákupu už nemusíte zadávat své údaje.
Informace o novinkách a akcích
O akčním zboží budete vědět jako první.
Sledování stavu objednávky
Budete přesně vědět, jak je na tom vyřízení vaší objednávky.
Historie objednávek
Všechny objednávky a faktury přehledně na jednom místě.
Komentáře