Abyste si mohli užívat grilovaného jídla, které nebude škodit vašemu zdraví a zároveň z něj budete mít nezapomenutelný gurmánský zážitek, potřebujete k tomu kvalitní zahradní gril. Jak ale takový kvalitní gril poznat, když zatím nejste profíci v této oblasti? Pomůže vám tento rádce, který z vás během několika minut jednoho takového profíka udělá. Po přečtení už budete vědět, jaké prvky si při výběru grilu ohlídat, abyste zakoupili opravdu jen kvalitní model.
 

Grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí jsou stále oblíbené, přestože je čím dál více nahrazují díky nesporným výhodám zahradní plynové grily

Můžete si pořídit grily, které disponují systémy pro jednodušší roztopení nebo vsadit na jednoduchou klasiku. Vždy ale platí, že se gril skládá ze dvou částí, a to grilovacího kotle a víka. Pokud si chcete grilování opravdu užít bez starostí, do modelů bez víka se nepouštějte. Víko pomáhá regulovat teplotu grilu a umožňuje jeho použití i během větrných a deštivých dní. Abyste však zajistili jeho plnou upotřebitelnost a vaše pohodlí při přípravě jídla, pohlídejte si, aby mělo funkční a dobře uzavíratelné průduchy a madlo, které nepřenáší teplo, tím pádem se o ně nespálíte. Pro ještě lepší grilování poslouží i teploměr přimontovaný na víku grilu.

Co se týká grilovacího kotle, nejprve prohlédněte jeho povrch - neměl by být nikde narušený. Stejně jako na víku byste i na dně kotle měli najít odvětrávací průduchy, případně čistící systém. O něco výše bude připevněný palivový rošt a nad ním už samotný grilovací rošt. Zkontrolujte pevnost obou roštů. Pro bezpečnost grilu je důležité, aby pevně držely na místě. Pokud jsou na grilovacím kotli přítomná madla, opět zkontrolujte jejich tepelné vlastnosti.

Samotný grilovací rošt si také zaslouží vaši pozornost. Pokud bude mít možnost odklápění, pomůže vám to při manipulaci s palivem, které budete umisťovat na palivový rošt pod ním. Přímo na grilovacím roštu leží jídlo, proto musíte dát pozor na materiály, ze kterých byl rošt vyroben. Dívejte se po poniklované oceli, nerezavějící oceli nebo litině. Rošt by měl být mohutný a těžký, aby se nepoškodil změnami teplot a zároveň teplo kvalitně vedl mezi palivem a grilovaným pokrmem.

Na závěr se ujistěte stabilitou grilu. Nekvalitní a nestabilní gril by vás mohl ohrozit na zdraví, protože se jednoduše převrhne a může způsobit vážná zranění a popáleniny. U sestaveného grilu tedy prověřte, jestli se nekýve a jestli jsou jednotlivé díly jeho konstrukce dostatečně robustní, pevné a spolehlivé. Pokud má gril kolečka, která při přemisťování grilu určitě přijdou vhod, zkontrolujte i jejich stabilitu a provedení a také zda se dobře otáčejí.
 

Plynové grily

Plynové grily jsou skvělým grilovacím společníkem. Zajistí vám pohodové grilování při velmi snadné přípravě, kterou zvládne každý. Jejich pořizovací cena je vyšší, pokud si však vyberete kvalitní model, investice se vám vrátí v podobě výborných grilovaných pokrmů. Jak už název napovídá, základem plynového grilu jsou plynové hořáky vyrobené z nerezové oceli. Dobré grily mají dva nebo více hořáků, každý s vlastním ovládacím systémem. Pokud toužíte po velkém grilu, kde připravíte i omáčky nebo přílohu, požadujte ještě jeden boční hořák navíc.

Gril se opět skládá z grilovacího kotle a víka grilu. S ohledem na bezpečnost platí to stejné, co u grilů na dřevěné uhlí – dejte pozor na kvalitní ochranu před teplem, kterou by měly poskytovat všechny ovládací prvky a madla přítomná na víku i grilovacím kotli. Víko musí jít pohodlně odklápět. Pro profesionální grilování pak hledejte takové grily, které mají na víku přimontovaný teploměr.

V grilovacím kotli se nacházejí hořáky, kterým jsme se už věnovali výše. Nad hořáky najdete systém předávající teplo grilovanému pokrmu a roštu. O roštu znova platí - litina nebo nerezavějící ocel, robustní a pevný. Může se ale trochu lišit v závislosti na použitém systému vedení tepla. U některých grilů je použit místo roštu tál, čímž je zamezeno odkapávání šťávy do prostoru plynových hořáků. Jinými možnostmi jsou ocelové profily rozvádějící teplo nebo lávové kameny, které však musíte po určité době používání vyměnit.

Ani u plynových grilů nesmíte zapomenout zkontrolovat jejich konstrukci. Protože jsou velké a o poznání těžší, požadujte, aby měl gril kolečka a možnost jejich aretace. S kolečky by mělo jít snadno manipulovat. Většina grilů má ve spodní části skříňku, kam můžete odložit grilovací potřeby. Její dvířka by měla dobře doléhat a poličky a háčky uvnitř nesmí být vratké. Kvalitní gril nabízí i dostatek odkládací plochy.
 

Elektrické grily

Elektrické grily nepatří mezi typické společníky pro zahradní grilování, pokud však máte na zahradu či terasu přívod elektrické energie, nic vám nebrání zakoupit tento typ. Mezi elektrickým grily jsou rozšířené především ty, které najdete pod označením „kontaktní“. Mají dvě protilehlé grilovací desky, které přiložíte na obě strany grilovaného pokrmu a rovnoměrně jídlo propékáte. Pro zahradní grilování jsou však příhodnější ty s grilovacím roštem umístěným nad otevřenou topnou spirálou. Pojďme se na ně podívat.

Gril takového typu je opět sestaven z grilovacího kotle a víka. Víko se hodí především pro maximální koncentraci tepla při grilování, což může pomoci snížit spotřebovanou elektřinu nutnou pro roztopení spirály. V kotli pak najdete samotnou topnou spirálu a nad ní grilovací rošt. Spirála by měla mít dostatečně velký výkon, aby zvládla zahřát celý gril, u roštu požadujte kvalitní materiál, tedy litinu nebo nerezavějící ocel. Na dně grilovacího kotle se nachází hliníková mistička na šťávu, která sem stéká díky spádovitému tvaru kotle.

Pamatujte také na elektrické prvky - ujistěte se, že všechny fungují přesně tak, jak fungovat mají. Podobně jako u všech předchozích typů také platí, že by konstrukce měla být neporušená, pevná a dostatečně robustní. Pokud jste si pořídili elektrický gril, který stačí postavit na stůl, nezanedbejte jeho umístění a ujistěte se, že pro něj máte připravenou stabilní a vyrovnanou plochu. Na závěr věnujte pozornost madlům a úchytům určeným k manipulaci s grilem. Stejně jako u všech předchozích typů platí, že kvalitní gril má tyto části ošetřené proti přenosu tepla, vaše ruce tak zůstanou v bezpečí.



Pokračujte zpět na výběr zahradního grilu.     Pokračovat na výběr zahradních grilů 


SHOWROOM NA GRILY a PŘÍSLUŠENSTVÍ

Navštivte náš showroom v Praze 9 a vyberte si z mnoha modelů vystavených zahradních grilů a příslušenství. V průběhu návštěvy se vám bude věnovat proškolený a certifikovaný odborník, který vám s výběrem grilu velice rád pomůže. Více informací naleznete ZDE.