Přemýšlíte o tom, že si tento rok koupíte zahradní gril? Ale jaký si vybrat a podle jakých kritérií? S tím vším vám pomůže tento rádce nazvaný "Jak vybrat gril".

Grilování k létu prostě patří. A obzvlášť, když se vás sejde víc. Ve chvílích, kdy pořádáte rodinné sešlosti u dobrého jídla, se vám bude zahradní gril bez pochyb hodit. Při grilování usilujeme především o to, aby bylo rychlé, zdravé, zábavné, jednoduché a aby grilované potraviny byly co nejchutnější a nejvoňavější. 

Existuje několik druhů grilů. Nejběžnější je zahradní gril na dřevěné uhlí, plynový gril či elektrický gril. Se všemi typy zahradních grilů připravíte skvělé pokrmy – maso, ryby, zeleninu, pečivo, hamburgery a další. Který gril pro vás bude ten nejlepší a nač byste se měli při jeho výběru zaměřit?
 

Na co se zaměřit při výběru grilu?

Před tím, než si budete vybírat konkrétní model grilu, byste si měli uvědomit několik základních věcí. Kde budete grilovat - na zahradě, terase nebo v otevřeném prostoru? Jaký gril budete chtít - na dřevěné uhlí, plynový nebo elektrický gril? Jaké máte představy o ceně? Jak často a pro kolik osob budete grilovat? Máte k dispozici místo pro uskladnění grilu v době mimo sezónu?

Základem pro výběr grilu je volba typu grilu. Každý z nás preferuje něco jiného, ale cíl máme stejný – připravit chutné maso nebo některý z jiných pokrmů. Někomu vyhovuje tradiční způsob grilování nad rozžhavenými uhlíky u grilu na dřevěné uhlí, jiný preferuje rychlost při grilování, a tak volí plynový gril, další nemá možnost grilovat na zahrádce, a proto si pořizuje elektrický gril.

Pokud si vyberete typ grilu, pak je na řadě podívat se na ceny grilů. I zde platí, čím vyšší cena, tím kvalitnější a komfortnější gril bude. Záleží, k jakým příležitostem a jak často gril využijete. Pokud je grilování vyloženě vaším koníčkem, pak se zkuste podívat i na dražší modely, které vám grilování co nejvíce zpříjemní.

Při výběru nezapomeňte zvážit, kam gril uskladníte v případě, když prší nebo je po grilovací sezóně. Pokud nemáte mnoho místa, je lepší předem dobře zvážit rozměry grilu. Nejvíce místa zaberou velké plynové grily. Pokud jste si vybrali gril na dřevěné uhlí, je potřeba skladovat také dřevo a dřevěné uhlí.

Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých druhů grilů?

Existují tři základní druhy zahradních grilů. Těmi je gril na dřevěné uhlí, plynový gril a elektrický gril. Speciálním typem grilů jsou vodní grily. Každý typ má své klady i zápory. Pojďme si nyní popsat jednotlivé typy zahradních grilů.

Grily na dřevěné uhlí

Nejběžnějším a v dnešní době nejprodávanějším typem grilu je zahradní gril na dřevěné uhlí. Tomu bezkonkurenčně napomáhá ve většině případů jeho nízká pořizovací cena. Gril na dřevěné uhlí dodává masu charakteristickou vůni, kvůli tomu je u většiny z nás tolik oblíbený. Na druhou stranu je pro jeho správné fungování nutné připravit dostatečně rozžhavené uhlí. Také úklid po grilování je náročnější a je potřeba myslet na dostatečné zásoby dřevěných briket nebo uhlí.

Na výběr je z několika typů grilů na dřevěné uhlí. Vodítkem pro vás může být cena. Čím dražší gril, tím kvalitnější a i vybavenější. Můžete si pořídit kotlíkový gril různého tvaru a velikosti, s poklopem, s odkládací plochou pro grilovací pomůcky, různými ventilačními otvory nebo kolečky.

Vedle toho existují keramické grily se speciálním keramickým pláštěm pro snadné udržování teploty uvnitř grilu nebo grily s udírnou, kterým se často říká gril lokomotiva díky speciálnímu tvaru.

Gril na dřevěné uhlí - popis 

Plynové grily

Plynový gril může být vhodným řešením pro ty, co mají rádi tzv. čisté a rychlé grilování bez práce a čekání. Plynové hořáky, které obstarávají žár, jsou napájené propan-butanem z příslušné tlakové láhve, která je diskrétně schovaná. Odkapávající tuk zachytávají žlábky a jsou odváděny mimo plameny, což znamená zdravější grilování.

Nespornou výhodou plynového grilu je, že budete mít extrémně rychle ugrilované maso. Stačí stisknout elektronické zapalování, otočit ovládání hořáků a za pár minut máte rozpálený gril. Odpadá tak nutnost rozdělávat oheň, stejně jako starat se o jeho udržení. Dalším bonusem je regulace síly plamene a rovnoměrné pečení, které je zajištěno díky cirkulaci vzduchu v poklopu. Grilování se tak stane snadné pro každého člena domácnosti. Můžete se plně věnovat hostům, zatímco se maso griluje.

Nevýhodou může být pro někoho to, že plynové grily jsou díky mohutnější konstrukci obvykle dražší na pořízení a je potřeba dávat pozor na správnou manipulaci. Plynový gril je také většinou o něco prostorově náročnější na uskladnění.

Speciálním druhem zahradního plynového grilu je gril s lávovými kameny, které jsou ohřívány pomocí plynových hořáků. Kromě toho existuje také vestavný plynový gril šetřící místem nebo gril s keramickými bočními hořáky pro dosažení rovnoměrné teploty, tzv. RBS gril.

Plynový gril - popis 

Elektrické grily

Elektrické grily jsou ideální pro univerzální použití venku i v interiéru. Griluje se buď pomocí teflonové desky, topného tělesa či roštu. Dnes poměrně rozšířený kontaktní gril se taktéž řadí mezi elektrické grily. Stejně jako raclette gril pojmenovaný podle sýra Raclette, který je vybaven malými pánvičkami.

Můžete grilovat doma v bytě, na balkóně, ale i na terase a zahradě. Kdekoliv a kdykoliv je libo. Pokud zrovna prší a nechcete rušit grilování s přáteli kvůli špatnému počasí, bude se gril na elektřinu skvěle hodit. Gril je poměrně malý, takže může skvěle posloužit při cestování a můžete si ho vzít s sebou i na dovolenou. Čištění je velice snadné stejně jako uložení. Díky malé velikosti se vám vejde i do skříně nebo poličky v lince.

Nevýhodou je, že pro grilování potřebujete připojení k elektřině, což může při zahradním grilování na osamělé chalupě bez elektřiny být někdy problém. Při výběru si dejte pozor na to, aby víko bylo variabilní, aby se maso grilovalo rovnoměrně. Některé grily tuto funkci postrádají a pak se maso griluje na jedné straně více a na druhé méně.

Elektrický gril - popis 

Vodní grily

Grilování na vodu? Že je to hloupost? Omyl. Vodní gril skutečně existuje. Funguje na principu horkovzdušné trouby. To znamená, že mezi roštem a ohněm se nachází voda. Vodu ohřívá plamen a ta pak ve formě vodní páry stoupá. Při grilování „na vodu“ nedochází ke vzniku škodlivých látek, neboť je vodní lázní zachytáván odkapávající tuk. Maso je opečené velice rychle a je šťavnaté. Navíc se nemusí obracet.
 

Z čeho se skládá gril?

Každý zahradní gril je složen z několika částí. Základem je grilovací plocha, čili rošt. Pod roštem bývá tepelný zdroj dle typu grilu. Gril na dřevěné uhlí disponuje prostorem pro uhlí, gril na elektřinu má pod roštem elektrické spirály a rošt plynového grilu ohřívá propan-butan ve speciální tlakové nádobě. Na některých grilech se nachází ovládání ventilace, víko, boční odkládací stolky, držadla, nádoba na popel (u grilů na dřevěné uhlí) poličky či teploměr. Vše záleží na typu výbavy, která se odvíjí od ceny.

Rošt je základní prvek grilu. Dělí se na mřížkový (ideálně z litiny), teflonový nebo místo roštu může být na grilu také speciální kámen. Rošt bývá polohovatelný pro dosažení optimální výšky při různém plamenu. Speciální pozornost je potřeba věnovat pravidelnému čištění roštu, např. pomocí kovového kartáče nebo různými přípravky na údržbu.
 

Jak gril správně používat?

Při grilování na zahradě, ale také doma je v první řadě potřeba vždy být ostražitý. Bezpečnost je na prvním místě, a tak se od grilu nikdy příliš nevzdalujte. Maso se může vznítit, přeskočí jiskra a problém je ihned na světě.

Gril je vždy před samotným grilováním rozehřát. Gril na dřevěné uhlí je nutné rozehřát minimálně půl hodiny před grilováním, plynový gril přibližně 15 minut předem a elektrický gril stačí mezi 10 a 20 minutami.
 

Jak co nejrychleji gril zapálit?

Záleží na typu grilu. Nejjednodušší grilování vykazuje elektrický a plynový gril. Elektrický gril stačí připojit do elektrické sítě, nastavit požadovanou teplotu, nechat rozehřát, vložit maso nebo jiný pokrm a už jen vyčkat, dokud se pokrm dokončí.

Plynový gril zapnete, jednoduše nastavíte velikost plamenu a další kroky budou následovat stejně jako u elektrického grilu. Jediným rozdílem je, že je potřeba maso občas otočit, aby se nepřipálilo.

Nejsložitější je používání grilu na dřevěné uhlí. Gril si připravíte, pod roštem rozděláte oheň a následně nasypete grilovací brikety nebo dřevěné uhlí. Je nutné však udržovat uhlíky stále rozžhavené.
 

Při jaké teplotě je vhodné grilovat?

Pokud grilujete jakoukoliv potravinu, vždy je potřeba gril rozehřát. Teplota grilu odpovídá druhu potravin. Nízká teplota okolo 110 až 120 °C je vhodná pro nepřímé grilování. Teplota okolo 150 °C se využívá pro nepřímé grilování většího masa a ryb vcelku, zatímco střední teplota mezi 160 a 180 °C je vhodná pro přímé grilování (tj. na roštu) silnějšího masa. Teplota okolo 200 °C je ideální pro přímé grilování tenčeji nakrájeného masa, ryb a zeleniny a vysoká teplota mezi 230 a 350 °C je vhodná pro prudké grilování silnějšího masa nebo také tence nakrájeného masa, ryb a zeleniny. Vždy záleží na druhu potraviny a jejím porcování.

Po každém použití doporučujeme gril alespoň povrchově ošetřit a připravit se tak na další grilování. Někdy je však potřeba nějakou dobu počkat, dokud gril nevychladne. Úklid grilu provádíme vždy až poté, co dostatečně vychladne.
 

Jaké je možné příslušenství ke grilu?

Ke grilům existuje celá řada různého příslušenství. Základem je mít správné náčiní ke grilování a manipulaci s jídlem. Pro různé typy grilů si pak můžete pořídit podpalovač pro gril na dřevěné uhlí a palivo - plynovou kartuši pro plynový gril, dřevěné brikety, dřevěné uhlí a lupínky, lávové kameny. Dále třeba teploměr, obal na gril, prostředky pro čištění roštů, náhradní regulátory, ochranné rukavice, kleště na rošt, pohrabáč, náhradní rošt a nádobí – pekáče, pánve, kráječe na pizzu, nože, stojany na různé druhy masa, grilovací desky. Pořídit si můžete také speciální odkládače a stoly ke grilům, případně motorek ke grilu.


Pokračujte zpět na výběr grilu.     Pokračovat na výběr grilu 

SHOWROOM NA GRILY a PŘÍSLUŠENSTVÍ

Navštivte náš showroom v Praze 9 a vyberte si z mnoha modelů vystavených zahradních grilů a příslušenství. V průběhu návštěvy se vám bude věnovat proškolený a certifikovaný odborník, který vám s výběrem grilu velice rád pomůže. Více informací naleznete ZDE.