Rozhodli jste se, že si pořídíte zahradní gril na dřevěné uhlí, ale nejste si jisti, jaký si vybrat? Podle čeho vybírat, abyste neudělali chybu? Odpovědi na tyto a další otázky vám zodpoví náš rádce "Jak vybrat gril na dřevěné uhlí".


Grilování patří k jedné z radostí teplých měsíců. Většina z nás si toto období zamilovala, protože jde o jednu z několika možností, jak příjemně strávit čas s rodinou a přáteli. Češi jsou grilovací národ, a když milujete vůni čerstvě ugrilovaného masa, které voní po ohni a dřevě, nesmí u vás doma na zahradě chybět zahradní gril na dřevěné uhlí.

Grily na dřevěné uhlí patří mezi nejprodávanější typy, a to především díky nízké pořizovací ceně.
 

Na co se zaměřit při výběru zahradního grilu na dřevěné uhlí?

Existuje řada druhů grilů na dřevěné uhlí. Liší se cenou, typem použitého materiálu, provedením a výbavou. Při výběru se zaměříme na tyto čtyři základní parametry, které jsou pro výběr správného grilu nejdůležitější.

Cena

Základem pro výběr zahradního grilu na dřevěné uhlí je mít předem promyšlenou cenu, kterou jste ochotni za nákup nového grilu zaplatit. Český trh nabízí velké množství různých typů grilů na dřevěné uhlí, proto se cenové rozpětí pohybuje v řádech desetitisíců. Nejlevnější gril můžete pořídit již okolo pár stovek korun a nejdražší může stát i více než 100 000 Kč.

Materiál

Zahradní grily na dřevěné uhlí jsou vyrobeny z různých typů materiálů. Nejdražší a zároveň nejkvalitnější je keramický gril, který je opatřen keramickým pláštěm. Dalším typem je gril z ocelového plechu a smaltu. Vybrat si můžete také třeba cihlový nebo kamenný gril, který je obvykle kombinovaný s udírnou.

Provedení

Základním a nejlevnějším typem je tzv. otevřený gril, který se skládá z roštu a vodorovné mřížky. O něco efektivnější variantu pak tvoří kotlový gril. Ten využívá principu horkovzdušné trouby a rovnoměrně rozvádí žár po celém prostoru. Speciálním typem je kombinovaný gril s udírnou nebo gril s pecí. To už se jedná o grily, které pořídíte v řádu desetitisíců korun. Při výběru se zaměřte také na velikost grilu. Vyrábějí se různě velké typy grilů pro různý počet osob.

Výbava

Pokud grilujete často a rádi, vyberte si takový gril, který vám bude výbavou nejvíce vyhovovat. Pochopitelně je gril na dřevěné uhlí s lepší výbavou o něco dražší než ty základní, ale vaše grilování bude díky tomu příjemnější. Nad rámec základu tak můžete pořídit gril s teploměrem, víkem s ventilací, odkládacími stolky, větším roštem, gril s kolečky, s plynovou kartuší včetně zapalování, gril s udírnou nebo gril kombinovaný s pecí, se kterým se z grilování stane opravdový zážitek.
 

Z čeho se skládá zahradní gril na dřevěné uhlí?

Gril na dřevěné uhlí je tvořen z několika částí. Základní částí je výškově polohovatelný rošt, pod kterém se nachází nádoba na uhlíky. Ideálně by měl gril mít samostatnou nádobu na popel. Většina grilů má také horní příklopné víko s ventilačním otvorem a držadla. Z doplňků pak u grilu mohou být odkládací stolky, pojezdová kolečka, spodní cirkulátory vzduchu a teploměr.

Gril na dřevěné uhlí - popis

Jak zahradní gril na dřevěné uhlí správně používat?

Gril na dřevěné uhlí je na obsluhu o něco náročnější než třeba plynové a elektrické grily. Výsledek však stojí za to.

Před grilováním je potřeba připravit si dřevo, papír a zápalky na rozdělání ohně. Případně můžete použít některý ze speciálních podpalovačů pro rychlé rozdělání ohně rovnou na dřevěném uhlí. Jakmile máte oheň rozdělaný, přidáte dřevěné uhlí, lupínky nebo brikety a necháte je dostatečně prohřát. Rošt necháte opálit, aby se vypálily případné zbytky a nečistoty z předchozího grilování. Poté můžete na rošt vložit maso. To je potřeba neustále hlídat a otáčet, aby se nepřipálilo.

Pro manipulaci s masem ideálně používejte grilovací kleště, abyste se nepopálili. Tuk z masa odkapává do ohně a ten má tendenci se vznítit. Abyste tomu předešli, můžete také grilovat na různých grilovacích táckách, případně alobalu, nebo oheň částečně postříkat vodou (rošt s masem vždy zvedneme, aby se do masa nedostal popel). Pokud je u grilu víko s teploměrem, doporučujeme sledovat teplotu. Ta by se měla pohybovat okolo 100 – 200 °C podle toho, jak silně je maso nakrájené a dle vaší chuti. Někdo má raději propečenější maso, někdo méně propečené. Podle toho se odvíjí také doba grilování.

Po grilování je potřeba oheň nechat řádně uhasnout, vybrat z grilu zbylé uhlíky a popel. Rošt v ideálním případě vydrhněte kovovým kartáčem a alespoň minimálně omyjte. Při příštím grilování se rošt opět nechá opálit kvůli desinfekci. Gril můžete nechat na zahradě stát, ale pokud jej uložíte do místnosti, je potřeba opravdu důkladně zkontrolovat, zda není horký, aby nedošlo k požáru v domě.
 

Jaké je možné příslušenství k zahradnímu grilu na dřevěné uhlí?

příslušenství, které si ke grilu můžete pořídit, doporučujeme zakoupit dostatek paliva - dřevěného uhlí, briket či lupínků a podpalovač, který vám usnadní a urychlí rozehřátí uhlíků. Vyplatí se zakoupit si čistič roštů, teploměr nebo dálkový teploměr, rukavice pro bezpečnou manipulaci a nástavec s odkapávacím pekáčkem na tuk. Pak záleží na tom, co rádi na grilu připravujete.

Pro přípravu pizzy si můžete zakoupit speciální pečící kámen na pizzu, kráječ a lopatku. Pečete rádi kuře? Pak se vám bude hodit stojan na kuře. Pro grilování hamburgerů si můžete zakoupit speciální rošt na hamburgery nebo formu. Jestliže máte několik druhů pokrmů, které chcete grilovat a nechcete, aby se chutě mísili, můžete si zakoupit přídavný několikapatrový rošt. Z obecných věcí, které se budou vždy hodit, je vhodné dokoupit grilovací prkénka, sadu nožů, vstřikovač marinád, sadu na špízy a z nádobí třeba litinový kotlík, grilovací pánve a nářadí.


Pokračujte zpět na výběr zahradního grilu na dřevěné uhlí.

SHOWROOM NA GRILY a PŘÍSLUŠENSTVÍ

Navštivte náš showroom v Praze 9 a vyberte si z mnoha modelů vystavených zahradních grilů a příslušenství. V průběhu návštěvy se vám bude věnovat proškolený a certifikovaný odborník, který vám s výběrem grilu velice rád pomůže. Více informací naleznete ZDE.