Přemýšlíte o koupi plynového grilu, ale nevíte, jaký vybrat, aby co nejlépe odpovídal vašim představám? Pak si přečtěte našeho rádce "Jak vybrat plynový gril", který vám pomůže s výběrem toho nejlepšího plynového grilu pro vás.

Léto a letní počasí přímo vybízí ke grilování. Pokud i vy milujete dobré a voňavé jídlo, které se snadno připravuje, pak ve vaší výbavě gril nesmí chybět. Vždyť grilování je zábava, grilování je vášeň. A každý, kdo griluje, chce, aby výsledek stál za to. A plynové grily se na to skvěle hodí. Pojďme se podívat, na co se při výběru plynového grilu zaměřit.
 

Na co se zaměřit při výběru plynového grilu?

Výběr konkrétního plynového grilu nebývá většinou až tak těžký, a tak nejdůležitějším kritériem pro vás nejspíš bude cena. Dalším krokem pro výběr grilu je požadovaná velikost. Jakmile máte jasno, jak velký plynový gril vyberete, podívejte se také na výbavu.

Cena

Cena je jistě pro výběr grilu důležitá. Pohybuje se řádově v několika tisících až pár desítkách tisících korun. Cena je v případě zahradního plynového grilu obrazem typu, kvality, velikosti a výbavy. Je dobré si uvědomit, že plynový gril nekupujeme na jedno nebo dvě léta, ale v případě kvalitního grilu nám může sloužit dlouhá léta. Proto se vyplatí raději připlatit a pořídit kvalitní plynový gril, který je většinou skvěle vybaven a nabídne nám řadu zajímavých funkcí.

Velikost

Zamyslete se, jak velké máte prostorové možnosti pro uskladnění plynového grilu. Ten je poměrně prostorově náročný. Na zimu je doporučeno plynový gril uchovávat nejlépe v kryté místnosti, např. v garáži. Představte si, pro kolik lidí budete nejčastěji grilovat. Na základě toho se lépe rozhodnete pro velikost grilovací plochy. Pokud nemáte dostatek prostoru, pak se poohlédněte po kompaktnějších modelech.

Výbava

Jakákoliv výbava nad rámec základu vám grilování jen zpříjemní. Odkládací plocha, několik přesných regulátorů, lepší typ roštu, větší počet hořáků, teploměr, elektronické zapalování nebo třeba možnost vyjmutí roštu - to vše je možné při výběru sledovat.

Plynové grily nejvyšší třídy jsou vybaveny litinovými rošty, speciálními hořáky pro prudké opékání nebo třeba oddělitelnými částmi pro snadnou údržbu. Horní víko má u těchto grilů obvykle zabudovaný teploměr pro snadnou kontrolu teploty.
 

Speciální typy plynových grilů

Vestavné plynové grily

Gril tohoto typu je možné dle prostorových možností vestavit na speciálně určené místo na vaší zahradě. Vestavné grily jsou mnohem kompaktnější, na druhou stranu nemají např. odkládací stolky. Jsou předurčeny pro zabudování do venkovní kuchyně.

Grily s lávovými kameny

Zastánci zdravějšího způsobu grilování bezpochyby ocení gril s lávovými kameny. Ty jsou zahřívány rovnoměrně, takže bude maso kompletně propečené. Navíc zachytí odkapaný tuk, a tím zabrání vzplanutí. Čistý provoz takřka bez kouře je další nespornou výhodou. 

RBS grily

Pokud hledáte gril s vysokým výkonem, podívejte se na tzv. RBS grily. Mezi plynovými grily jsou unikátem díky tomu, že jejich hořáky jsou keramické a jsou umístěny bočně po bocích grilovací vany. Tím je dosaženo rovnoměrného rozmístění tepla po celé grilovací ploše. Velkou jejich předností je také rychlé a snadné použití.
 

Z čeho se skládá plynový gril?

Plynový gril je složen z několika důležitých částí. Základem je rošt a plynové hořáky se zapalováním typu piezo nebo elektrickým. Nechybí ani regulátory ohřevu. Plynový gril skříňového typu navíc obsahuje skříňku, ve které se dobře schová propan-butanová nádoba. Celá skříň může být pojízdná díky spodním kolečkům. Další součástí je sklopné horní víko, které je u vyšších modelů opatřené teploměrem. Velmi praktickým dílem jsou odkládací stolky po obou stranách a odkapávací plech, ze kterého stéká tuk z masa do misky. Oceníte i boční hořák, který lze využít například pro ohřev omáček.

Plynový gril - popis 


Jak plynový gril správně používat?

Nejprve je potřeba plynový gril správně sestavit a zapojit. Doporučujeme postupovat podle návodu, aby nedošlo k poškození a poranění. Po sestavení grilu se připojí propan-butanová láhev pomocí tzv. plynového regulátoru (sada pro připojení plynového grilu) a vše je připraveno ke grilování.

Plynový gril se používá velice jednoduše. Zapaluje se pomocí piezo nebo elektrického zapalování, které je součástí grilu. Pod uzavřeným víkem gril předehřejete na vysoký výkon. Většinou postačí 10 minut. Vložíte maso a snížíte teplotu pomocí regulátorů. Maso propečete podle vlastní chuti pod zavřeným víkem. Při otáčení je vhodné používat grilovací kleště, abyste se nepopálili a aby z masa neunikla šťáva.

Po grilování je potřeba plynový gril vhodně očistit, aby na něm nezůstaly zbytky tuku od masa nebo připálené kousky. Pokud je to možné, rozeberte součásti grilu, které přišly do kontaktu s masem, a důkladně je omyjte.
 

Jaké je možné příslušenství ke grilu?

K plynovému grilu si můžete pořídit plynovou kartuši nebo náhradní lávové kameny. Hodit se bude i ochranný obal, který využijete při deštivém počasí nebo pro přikrytí grilu v garáži. Vhodné je pořídit si čisticí prostředky na rošt a ostatní části grilu. Dále ochranné rukavice proti popálení při grilování a také různé nádobí pro manipulaci s jídlem – pánve, pekáče, nože, případně stojany na potraviny.

 
Pokračujte zpět na výběr plynového grilu.     Pokračovat na výběr plynového grilu 

SHOWROOM NA GRILY a PŘÍSLUŠENSTVÍ

Navštivte náš showroom v Praze 9 a vyberte si z mnoha modelů vystavených zahradních grilů a příslušenství. V průběhu návštěvy se vám bude věnovat proškolený a certifikovaný odborník, který vám s výběrem grilu velice rád pomůže. Více informací naleznete ZDE.