Logo Big Green EggDá se říct, že koncept grilu (pece a udírny v jednom) Big Green Egg je starší již více než 3 000 let. Základní princip fungování grilu Big Green Egg pochází s největší pravděpodobností z Číny a následně jej za svůj přijali v jižním Japonsku, kde byl nazván „mushikamado“ („mushi“ jako „parní“, „kamado“ jako „hrnec, trouba, pec“). „Mushikamado“ mělo tvar kruhové hliněné nádoby s odnímatelným hliněným víkem a bylo využíváno v rámci slavnostních příležitostí japonskými rodinami převážně pro vaření rýže.

Po druhé světové válce se tento koncept grilu dostal do USA díky americkým letcům Air Force, kteří jej po válce dopravovali do své země prázdnými transportními letadly. V zemi se silnou tradicí grilování si získal velice rychle řadu příznivců a v 60. letech došlo k výrobě prvních grilů po vzoru japonského „mushikamado“ v USA.

V roce 1974 zakládá Ed Fisher společnost Big Green Egg Company a otevírá první obchod Big Green Egg v Atlantě. První tehdy vyrobené grily respektovaly několik tisíc let starý design a použité materiály. I přes skvělé výsledky, které svým majitelům nabízely, však materiál těchto grilů nebyl schopen snášet vysoký žár při grilování a časem křehnul. Zároveň nebylo možné tyto grily používat v dešti a za chladnějšího počasí.

Postupně tak dochází k výraznému vylepšení původního japonského řešení konstrukce grilu. Díky využití poznatků vesmírného programu NASA je vyvinuta nová, vysoce zátěžová keramika, která respektuje staré principy a výhody původních grilů, zároveň však nabízí nesrovnatelnou odolnost, funkčnost a trvanlivost. Touto vysoce zátěžovou keramikou je nahrazena původní obyčejná keramika a vzniká tak legendární gril, pec a udírna v jednom, gril Big Green Egg, který dnes nabízí lepší tepelnou izolaci než cokoliv jiného na trhu. Grily Big Green Egg jsou vybaveny charakteristickou zelenou glazurou z porcelánu, u které nedochází k slábnutí ani změně barev při používání grilu v jakýchkoliv venkovních podmínkách.

Grily této americké značky si oblíbilo mnoho fandů špičkového vaření, ale i známí světoví a tuzemští šéfkuchaři a pro vaření bezkonkurenčních jídel je využívá i řada vlastníků prestižní Michelinské hvězdy. Všichni u grilů Big Green Egg oceňují především jejich všestrannost a široké uplatnění v kuchyni. Na těchto unikátních grilech lze nejen grilovat na dřevěném uhlí, ale i udit, péct maso za studena, připravovat domácí chléb a pečivo, péct pizzu a mnoho dalšího. Například na největším z modelů (Extra Large) můžete upéct najednou až dvě 7 kg krůty, celého lososa nebo udit za nízkých teplot až 15 kg masa najednou. Šéfkuchaři ale milují i model Mini, který používají na pozvolné dopékání steaků.

Dodnes se originální gril Big Green Egg snaží neúspěšně napodobit řada v naprosté většině asijských výrobců. Originál, který nabízí bezkonkurenční kvalitu, výkon, funkčnost a především garantovanou neomezenou životnost pláště pece, je však pouze jeden.

Aktuální nabídka grilů Big Green Egg zahrnuje 7 modelů lišících se především velikostí a také bohatou škálu příslušenství.

Grily Big Green Egg - 7 modelů

Pokračujte zpět na výběr zahradního grilu.     Pokračovat na výběr zahradních grilů